Publicerad: | Nyheter

Lättnader i strandskyddet
I proposition Regeringen presenterar lättnader i strandskyddet (prop. 2024/25:102) vill regeringen göra det lättare att bygga nära vattnet, och ge fler möjlighet att bo nära naturen, genom att minska strandskyddet för fler områden.

De viktigaste förändringarna innebär följande.
• Strandskyddet ska inte gälla vid små insjöar eller smala vattendrag, men länsstyrelsen kan lägga strandskydd på viktiga områden.
• Det ska inte finnas strandskydd för vattendrag som anlagts efter år 1975.
• Areella näringar, som jordbruk och fiske, ska få lättare att bygga utan bygglov.
• Kommuner kan bestämma att strandskyddet inte gäller om gamla planer byts ut mot nya.

Förändringarna träder i kraft den 1 juli 2025.

Ett förbättrat genomförande av MKB-direktivet
I propositionen Ett förbättrat genomförande av MKB-direktivet (prop. 2024/25:153) föreslår regeringen lagändringar för att förbättra hur miljöbedömningar görs för vissa projekt enligt EU:s MKB-direktiv (miljökonsekvensbeskrivning). Ändringarna avser flera svenska lagar, bl.a. miljöbalken och lagar som avser vägar och havsbotten.

Några av förslagen är följande.
• Offentliggörande av beslut: Om ett projekt förväntas ha stor miljöpåverkan, ska beslutet vara offentligt så att alla kan ta del av det.
• Regeringens roll: Regeringen får rätt att bestämma när en verksamhet kan börja om den kräver anmälan.
• Miljöorganisationers rätt att överklaga: Miljöorganisationer ska kunna överklaga beslut om miljöpåverkan vid projekt som kräver anmälan.
• Offentliggörande i sektorslagar: Beslut om miljöpåverkan i andra lagar ska göras offentliga.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2025.

Förbättrade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk
Regeringens proposition Förbättrade förutsättningar för ett hållbart vattenbruk (prop. 2024/25:136) föreslår förändringar i fiskelagen (1993:787) och miljöbalken för att göra det enklare och mer attraktivt att bedriva vattenbruk, samtidigt som miljöpåverkan fortsatt ska beaktas.

Det som föreslås är följande.
• Fiskelagen ändras: Förslaget innebär att krav på tillstånd för att odla fisk, blötdjur och kräftdjur tas bort och det blir inte längre straffbart att odla dessa arter utan tillstånd.
• Miljöbalken ändras: Byggnation av anläggningar för vattenbruk ska inte längre kräva tillstånd till vattenverksamhet. Dessutom får regeringen möjlighet att ställa krav på miljöhänsyn vid vattenbruk.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprocess
I En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprocess (SOU 2024:98) föreslås miljöbalkens tillståndsprövning bli snabbare och mer flexibel, bl.a. för att stödja näringslivet och klimatomställningen.

Förslagen syftar bl.a. till att:
• Anpassa svenska regler så att de inte ställer högre krav än EU:s regler.
• Se om tillståndsprövningen kan delas upp på ett bättre sätt, så att den blir smidigare. Reglerna för ansökningar och prövning ska bli tydligare.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2028.

EU:s första vattenstrategi
EU har presenterat sin första vattenstrategi, vilken fokuserar på följande tre viktiga mål.

1. Återställa fungerande vattenkretslopp: Målet är att skydda och bevara naturliga ekosystem som hjälper till att rena och lagra vatten, samt att minska föroreningar i vattnet.
2. Stärka vattensmart och cirkulär ekonomi: Genom att stödja innovation och nya teknologier inom vattenteknik kan EU skapa nya företag och jobb, både lokalt och globalt.
3. Säkerställa tillgång till rent vatten för alla: Alla människor, oavsett var de bor, ska ha tillgång till rent vatten och sanitet till rimliga priser.

Extra fokus på riskbedömning i nya föreskrifter från SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har infört två nya föreskrifter som handlar om att bättre hantera grundvatten och säkerställa att vi har en trygg och säker vattenförsörjning i framtiden. En nyhet är att termen tillrinningsområde för uttagspunkt för dricksvatten införs, vilken innebär att riskbedömning av vattenkällor prioriteras. Målet är att de nya kraven ska integreras i det befintliga vattenförvaltningsarbetet utan dubbelreglering, och hänsyn ska tas till mikrobiella föroreningar (som bakterier) samt olycksrisker.

Ett nytt regelverk för bygglov
I regeringens proposition Ett nytt regelverk för bygglov (prop. 2024/25:169) föreslås ändringar i bygglovsreglerna för att göra processen enklare och ge fastighetsägare större frihet att göra ändringar på sina byggnader.

Förslagen innebär bl.a. följande.
• Fler byggåtgärder, som komplementbyggnader (t.ex. förråd eller garage), ska kunna utföras utan bygglov, särskilt i områden utan detaljplan.
• Större tillbyggnader kan utföras utan lov för vissa byggnader.
• För en- och tvåbostadshus tas bygglovskravet bort för vissa fasadändringar, som t.ex. att måla om eller installera solceller.
• Vindsinredning kan tillåtas även om det tidigare var förbjudet.
• Regler för tillbyggnader och ändringar i detaljplan får en annan betydelse efter 15 år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap byter namn
Från och med den 1 januari 2026 byter Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) namn till Myndigheten för civilt försvar (MCF). Detta är en del av en större förändring för att stärka Sveriges civila och totalförsvar. Förändringen ska skapa en mer samordnad beredskap på nationell nivå och stärka civilt försvar, vilket även stärker totalförsvaret.

🌼 HA EN SKÖN SOMMAR! 🌼

Publicerad: | Nyheter

Idag får vi gratulera vår kollega Johan Bergelin som beviljats inträde i advokatsamfundet. Johan kommer att arbeta vidare hos oss med alla sina uppdrag som han är involverad i men nu såsom advokat istället. Stort Grattis Johan!

Publicerad: | Nyheter

God jul…

År 2024 är snart till ända och vi vill avsluta året med en julhälsning till Dig!

Vi vill tacka alla klienter och samarbetspartners för ett år med många spännande projekt. Tillsammans har vi genomfört samhällsnyttiga uppdrag och utvecklat vårt samhälle.

Vi på Stangdell & Wennerqvist fortsätter vårt stöd till de mest utsatta genom att stödja brunnsborrning för rent vatten, genom Läkarmissionen. Rent vatten är vårt viktigaste livsmedel!

Vi önskar alla den bästa av jular och ett gott nytt år 2025!

från oss på Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist

Publicerad: | Nyheter

Ja till mer effektiv miljöprövning

Riksdagen har godkänt regeringens förslag till en mer effektiv miljöprövning (betänkande 2024/25:MJU4). Lagändringens syfte är att skapa en modernare och mer effektiv miljöprövning med enklare och mer enhetligt regelverk.

Ändringarna innebär bl.a. att s.k. ändringstillstånd i större utsträckning ska kunna tillämpas samt att giltighetstiden för tidsbegränsade tillstånd ska kunna förlängas med upp till tre år. Länsstyrelsens ansvarsuppgifter under avgränsningssamrådet preciseras ytterligare och kommer att utvecklas samt minskar antalet partsmyndigheter. Därutöver förutsätts förberedande sammanträden under handläggningen öka och tidsplaner användas samt fler mål avgöras utan muntlig huvudförhandling.

Lagförändringen träder i kraft den 1 januari 2025.

Fortsatt satsning på svensk sjömat

”Blå mat – Centrum för framtidens sjömat” får 40 miljoner kronor från den statliga myndigheten Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) för att fortsätta arbetet med att göra Sverige till en ledande aktör inom hållbar sjömat. Målet är att skapa bättre förutsättningar för svenskproducerad sjömat och att använda underutnyttjade vilda arter.

Arbetet syftar till att bidra med ny kunskap i hela värdekedjan för sjömat – från hav till bord – och att främja en hållbar samhällsutveckling. Dessutom ska det öka Sveriges självförsörjning av hälsosamma och näringsrika livsmedel.

Förbud för tre invasiva främmande arter

Från och med den 2 augusti 20024 infördes ett EU-förbud mot den invasiva dammväxten mussleblomma (Pistia stratiotes), den afrikanska klogrodan (Xenopus laevis) och fisken mummichog (Fundulus heteroclitus). Förbudet innebär att det inte längre kommer vara tillåtet att sälja, byta, odla, föda upp eller transportera dessa arter, och det kommer även vara förbjudet att släppa ut dem i naturen eller sprida dem.

Inget skadestånd från staten för granbarkborreangrepp

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har i mål M 15330-22 ogillat ett bolags skadeståndskrav på staten enligt 32 kap. miljöbalken. Bolaget gjorde i målet gällande att skötseln av ett angränsande naturreservat orsakade skador på bolagets fastigheter genom att bidra till spridning av granbarkborrar.

MÖD bedömde att granbarkborreangrepp i omgivningen av en fastighet kan räknas som en sådan skadeståndsgrundande ”liknande störning” som avses i 32 kap. 3 § miljöbalken om spridningen är betydande och varaktig, men att det krävs ett samband mellan störningen och verksamheten. I det förevarande fallet fann MÖD att bolaget inte hade bevisat att granbarkborrarna spridit sig från naturreservatet på ett sätt som gav rätt till skadestånd. Domstolen beaktade bland annat alternativa förklaringar och den generella ökningen av granbarkborrar under perioden samt av bolaget redovisat underlag.

Solcellsanläggning är inte bygglovspliktig ”byggnad”

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har i mål P 5094-23 beslutat ett en solcellsanläggning med fyra rader paneler, placerade upp till tre meter över marken, inte utgör en byggnad enligt plan- och bygglagen (2010:900) eftersom den inte är avsedd för att människor ska vistas under den. MÖD ansåg dock att anläggningen, trots att det inte är fråga om en byggnad, är ett byggnadsverk som kan bli föremål för tillsyn. MÖD återförvisade därför ärendet till länsstyrelsen för att pröva om det finns behov av att ingripa med tillsyn med hänsyn till de invändningar som framförts mot solcellsanläggningen.

Fastighetsägare får skadestånd efter omläggning av E20

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) bedömde i mål M 3644-23 att rätt till skadestånd enligt 32 kap. miljöbalken förelåg avseende en fastighet mellan Alingsås och Vårgårda, där Trafikverket flyttat E20 närmare bostaden. Fastighetsägarna begärde skadestånd från Trafikverket med hänvisning till förlorad utsikt, buller och att bilars strålkastarljus trängde in i bostaden. Trafikverket medgav att vägen påverkade fastigheten, men hävdade att störningarna var allmänvanliga och borde tålas. MÖD bedömde att rätt till ersättning förelåg, bl.a. då påverkan på fastighetens marknadsvärde uppgick till cirka 13 %.

Publicerad: | Nyheter

”Vägen till en mer effektiv miljöprövning”

I lagrådsremissen ”Vägen till en mer effektiv miljöprövning” har regeringen lämnat förslag med syftet att modernisera och effektivisera miljöprövningarna. Förändringarna ska innebära ett förenklat regelverk, tydligare kravnivå samt större enhetlighet. Förslagen innebär bl.a. att möjligheten använda ändringstillstånd ska utökas jämfört med idag. Giltighetstiden för tillstånd ska kunna förlängas med tre år, vilket ger tillståndshavaren mer tid att avsluta den tillståndspliktiga verksamheten eller ansöka om ett nytt tillstånd.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

EU:s avloppsdirektiv – preliminär överenskommelse

EU-parlamentet och EU:s ministerråd tecknade den 29 januari en preliminär överenskommelse om EU:s nya avloppsdirektiv, vilken bl.a. kommer innebära att högre krav kommer ställas på reningsverk och fler tätorter kommer därigenom omfattas av avloppsdirektivet. Det kommer exempelvis ställas krav på att kväve och fosfor renas vid 150 000 invånare (personekvivalenter) och i tätorter med minst 100 000 invånare ska det finnas avloppsvattenplaner senast år 2033.  Genom användandet av förnybar energi ska avloppsreningsverk därutöver uppnå ”energineutralitet” till år 2045.

Stort antal PFAS-förorenade områden i Naturvårdsverkets branschlista 2024  

Naturvårdsverkets branschlista, vilken innehåller information om vilka branscher som orsakar föroreningar, har uppdaterats så att den nu även visar PFAS-föroreningar. PFAS-förorenade områden har en negativ påverkan på människors hälsa och miljön och sanering är komplext och innebär stora kostnader.

Syftet med branschlistan är främst att utgöra ett prioriteringsstöd vid inventeringsarbete och att kartlägga relevanta ämnen att analysera, inom olika branscher. Branschlistan ger stöd till länsstyrelsernas och kommunens arbete samt identifierar källor till negativ påverkan kring vattenförekomster i Vattenmyndigheternas arbete.

Brister i underlaget för bedömningen av betydande miljöpåverkan

En detaljplan antogs av en kommun med syftet att möjliggöra bostäder och förskola inom ett område som under 1960-70-talen användes som hushållstipp, samt för utfyllnad av schaktmassor. Kommunen bedömde att detaljplanens genomförande skulle kräva saneringsåtgärder, men att planen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan enligt 6 kap. 5 § miljöbalken och att någon miljöbedömning därför inte krävdes.

Efter att Naturskyddsföreningen överklagat planbeslutet bedömde Mark- och miljödomstolen i avgörandet P 15408-22 att det var oklart hur kommunen kommit fram till sin slutsats, särskilt med hänsyn till saneringsbehovet, samt att det inte framgick huruvida undersökning av om detaljplanen kan antas medföra betydande miljöpåverkan utförts på föreskrivet sätt. Mark- och miljödomstolen upphävde därför detaljplanen.

Beslut om gemensamhetsanläggning för avloppsledning upphävt då endast en fastighet haft behovet

I mål F 2158-23 har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att upphäva ett beslut från lantmäterimyndigheten om inrättande av gemensamhetsanläggning då endast en av fyra fastigheter hade behov av gemensamhetsanläggningen.

En anläggning som är gemensam för flera fastigheter kan inrättas som gemensamhetsanläggning om anläggningen tillgodoser ändamål av stadigvarande betydelse för fastigheterna, enligt reglerna i 1 § anläggningslagen (1973:1149). Domstolen konstaterade att kravet på stadigvarande betydelse innefattar en bedömning av fastigheternas långsiktiga behov av anläggningen samt att behovet måste avse minst två fastigheter. I det aktuella fallet fick de andra tre berörda fastigheterna inte bebyggas för bostadsändamål, och Mark- och miljööverdomstolen ansåg därför att det inte framkommit att dessa fastigheter behöver, eller inom en överskådlig tid kommer att behöva, avloppsanläggningen.

Brister i samråd för vindkraftpark

Mark- och miljööverdomstolen har i avgörandet M 12531-22 prövat om ansökan om tillstånd till vindkraftpark inom allmänt vattenområde ska avvisas på grund av brister i samrådet. Två andra bolag, som ansåg sig berörda av den tillståndssökta verksamheten såsom innehavare av tillstånd för vindkraftverk på angränsande område respektive innehavare av nätkoncession inom område som kan påverkas, hade inte omfattats av samråd för verksamheten.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterade att även om ett av bolagen kände till den kommande vindkraftverksamheten, och även om samrådet annonserats i dagspress, så medförde inte det att skyldigheten att inbjuda de båda bolagen till samråd fallit bort. Domstolen menade att de båda bolagen skulle anses vara särskilt berörda och att de borde ha omfattats av ett avgränsningssamråd.

Med hänsyn till att flertalet kontakter förevarit mellan parterna innan ansökan lämnades in ansåg Mark- och miljööverdomstolen dock inte att bristerna i det genomförda samrådet var så allvarliga att ansökan skulle avvisas, och domstolen återförvisade därför målet till mark- och miljödomstolen för fortsatt handläggning.

Nya uppdrag för utbyggnad av havsbaserad vindkraft från regeringen

Länsstyrelserna i Västra Götalands och Östergötlands län har fått i uppdrag av regeringen att se över förutsättningarna för två nya havsbaserade vindkraftparker, Västvind och Dyning. Möjligheterna att anlägga undervattenskablar till vindkraftparkerna ska utredas av Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Byggnationen av Västvind planeras i Västerhavet utanför Kungälv och Öckerö, dels Sveriges ekonomiska zon och dels i territorialhavet. Länsstyrelsens beredningsuppdrag omfattar den del av verksamheten som ligger inom den ekonomiska zonen och mark- och miljödomstolen hanterar verksamheten inom territorialhavet. Byggnationen av Dyning är tänkt mellan den östgötska skärgården och Gotland i Östersjön, inom Sveriges ekonomiska zon.

Pågående projekt kring förorenade områden

Sist men inte minst vill vi tipsa om alla pågående och spännande saneringsprojekt i Sverige, se bl a SGUs hemsida – https://www.sgu.se/samhallsplanering/fororenade-omraden/pagaende-projekt/.

Som exempel kan nämnas försöken med att injektera aktivt kol som en grundvattenbarriär gentemot PFAS. Aktivt kol absorberar föroreningen och förhindrar på så sätt vidare föroreningsspridning, vilket skulle kunna få stor betydelse för att begränsa spridningen av PFAS på flera platser.

Med önskan om en skön sommar!

Publicerad: | Nyheter

Vi välkomnar vår nya kollega Linnea som har börjat sin karriär hos oss som biträdande jurist.

Linnea blev färdig med sin juristexamen år 2020 och har i sin tidslinje hunnit med mycket. Förutom säsongsarbete under många år på Liseberg i samband med studier, har hon arbetat som domstolshandläggare och förvaltningsrättsnotarie.

Linnea kommer i ett tätt samarbete med oss att arbeta inom våra nischade områden med hennes lyhörda, analytiska och kommunikativa förmåga.

Varmt välkommen till oss!

Publicerad: | Nyheter

God jul…

År 2023 är snart till ända och så här dagarna före jul vill vi skicka en julhälsning till Dig!

Vi vill tacka alla klienter, samarbetspartners och bekanta för ett år med många spännande projekt och trevligt samarbete med Er!

Tillsammans har vi genomfört många roliga och samhällsnyttiga uppdrag och utvecklat vårt gemensamma samhälle. Vi hoppas få gör det med er även nästa år.

Som julen kan vara magisk kan också ett gott samarbete vara det – där vi kompletterar varandra så att slutprodukten blir större än de ingående delarna.

Likt en fusionsprocess där man slår ihop grundämnen och får ut mer energi än man stoppar in. 1+1 kan faktiskt bli 3!

Vi på Stangdell & Wennerqvist väljer att fortsätta vårt stöd till de mest utsatta och i år genom att skänka medel till brunnsborrning för rent vatten, genom Läkarmissionen. Rent vatten är vårt viktigaste livsmedel.

Ta till vara på julen och försök göra den magisk för en stund, som barn brukar se på julen. Ha tålamod och var bara i stunden, unna dig att ta det lugnt och umgås och bry dig om dina nära och kära. Hittar du inte den rätta julstämningen så rekommenderas en dos av Kurt Nilsens och norska KORKs julkonserter.

Tänd ett ljus på julafton och låt det brinna. Skänk någon en särskild tanke. Julen är en tid av hopp och visst får vi tro på ljusare och bättre tider!

Vi önskar Dig den bästa av jular!

…och ett gott och fredligt nytt år 2024!

Till Dig från oss alla på Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist

Publicerad: | Nyheter

Högsta domstolen fastställer ansvar för personskada till följd av förhöjda halter PFAS

Ett antal boende stämde en kommunal VA-huvudman och krävde att bolaget skulle betala skadestånd för personskador på grund av förhöjda halter av PFAS i blodet hos de boende. Föroreningarna kom från en brandövningsplats där Försvarsmakten sedan mitten av 1980-talet använt ett särskilt brandskum, som innehöll PFAS.

Högsta domstolen har nu i målet T 486-23 beslutat att VA-bolaget är ansvarigt för att kompensera de skadelidande för personskada samt att dessa även ska få ersättning för sina rättegångskostnader i målet. Högsta domstolen konstaterar i sin dom att var och en av klagandena på grund av de höga halterna av PFAS i blodet löper en – sett i förhållande till personer som inte utsatts för motsvarande exponering – förhöjd risk att drabbas av sådana negativa hälsoeffekter och sjukdomar som är associerade med PFAS-exponering. Domstolen menade att den förhöjda risken för negativa hälsoeffekter i framtiden förvisso i sig inte utgör en personskada, men däremot får den beaktansvärda kroppsliga försämring som manifesterats i de höga halterna PFAS i blodet för var och en av klagandena anses utgöra ett sådant fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada. Skadeståndets storlek har ännu inte prövats.

Mark- och miljööverdomstolen bedömer att påverkan på miljökvalitetsnormer är godtagbar

Mark- och miljödomstolen avslog i mål M 3275-22 Ragn-Sells Treatment & Detox ABs ansökan om tillstånd för behandling av avfallsaskor, främst från avloppsslam, med hänvisning till att verksamheten skulle innebära otillåten försämring av vattenmiljön enligt 5 kap. 4 § miljöbalken. Förorenade ämnen av koppar, arsenik, zink och kvicksilver förekommer i vattenförekomsten. Mark- och miljödomstolen menade att vattenförekomsten redan var hårt belastad.

Bolaget överklagade till Mark- och miljööverdomstolen, som i mål M 692-22 gör en annan bedömning än underinstansen och konstaterar bl a följande.

Eftersom det i det aktuella fallet var fråga om begränsade utsläpp samt med hänvisning till de förutsättningar som finns att efter en prövotid genom villkor m.m. närmare reglera utsläppen, bedömer Mark- och miljööverdomstolen att det inte kommer bli fråga om en sådan förutsägbar höjning av halterna av aktuella ämnen som strider mot försämringsförbudet och inte heller kan det anses innebära ett sådant risktagande som äventyrar uppnåendet av aktuella miljökvalitetsnormer. Mark- och miljööverdomstolen anser därför att något hinder mot tillstånd till verksamheten inte föreligger enligt 5 kap. 4 § miljöbalken.

Eftersom prövningen i Mark- och miljööverdomstolen främst avsett miljökvalitetsnormerna för vatten återförvisades målet i enlighet med instansordningsprincipen till mark- och miljödomstolen för en fullständig prövning av förutsättningarna för tillstånd.

Genomförande av EU:s nya dricksvattendirektiv

Regeringen har i propositionen 2023/24:30 ”Genomförande av EU:s nya dricksvattendirektiv” föreslagit nödvändiga lagändringar för att implementera direktivet och ersätta det föregående direktivet.

Förslaget innebär en ändring i miljöbalken som möjliggör utfärdandet av föreskrifter som kräver att kommuner tillhandahåller nödvändig information för att bedöma risker i tillrinningsområden för dricksvattenuttag. Åtgärdsprogram för att upprätthålla miljökvalitetsnormer kommer även att gälla för att skydda dricksvattenkvaliteten. Hälsoskyddsbestämmelserna kompletteras med ett bemyndigande som kräver att kommuner, fastighetsägare och nyttjanderättshavare tillhandahåller information för att bedöma risker i ledningar, installationer och anordningar på fastigheter eller i byggnader som används för att distribuera dricksvatten.

Inom ramen för livsmedelslagen (2006:804) föreslås ett bemyndigande för att utfärda föreskrifter som kräver att de som producerar eller tillhandahåller dricksvatten lämnar information om dricksvattenkvaliteten. I plan- och bygglagen införs en bestämmelse om marknadskontroll samt ett bemyndigande att utfärda föreskrifter som reglerar villkoren för att släppa ut och tillhandahålla byggprodukter avsedda att på marknaden komma i kontakt med dricksvatten.

Lagändringarna planeras träda i kraft den 1 mars 2024.

Rättsprövning av tillstånd till vindkraftsverksamhet

Högsta förvaltningsdomstolen har i rättsprövning i mål 4718-23 beslutat att inte tillåta fyra vindkraftverk på grund av konflikt mellan lokaliseringen av vindkraftverken och totalförsvarets intressen. Försvarsmakten hade tidigare överklagat kommunens beslut att bevilja bygglov för de aktuella vindkraftverken på grund av att området nära vindkraftverken, vid en flottiljflygplats, utpekats som riksintresse för totalförsvaret. Det konstaterades i målet att området inte pekats ut som riksintresse för vindbruk av Statens energimyndighet. Eftersom vindkraftverken ansågs påverka Försvarsmaktens handlingsfrihet vid taktiskt uppträdande, och därigenom påtagligt kunde försvåra utnyttjandet av flygflottiljen, bedömdes totalförsvarets intressen i området överväga intresset av vindkraftsverksamheten där.

Mark- och miljööverdomstolen upphäver detaljplan pga utebliven kungörelse

Mark- och miljööverdomstolen har i mål P 3433-23 upphävt en kommuns beslut om att anta en detaljplan på grund av att förslaget till detaljplan inte kungjorts. För att utveckla en hotellverksamhet antog kommunen en detaljplan, vilken överklagades av flertalet närboende. Efter samrådet övergick planärendet till ett utökat förfarande. Förslaget till detaljplan kungjordes dock inte, vilket utgjort en brist i kommunens handläggning enligt 5 kap. 18 § tredje stycket plan- och bygglagen (2010:900).

Mark- och miljööverdomstolen understryker i sin bedömning att det finns skäl att ställa stränga krav på den formella handläggningen som föregår ett antagandebeslut. Bristen på kungörelse innefattar att intressenter och allmänheten har saknat möjligheten att framföra sina synpunkter. Domstolen ansåg därför att denna brist i handläggningen kan ligga till grund för påverkan på beslutet att anta detaljplanen, varför antagandebeslutet upphävdes.

Regeringens proposition om kärnavfallsfondens finansiering av kommuners insatser för slutförvar

I propositionen 2023/24:41 har regeringen beslutat att föreslå finansiering för kommuners medverkan i kärnavfallshanteringen. Kommuner har sedan år 1996 haft rätt till ersättning ur kärnavfallsfonden, vilken utgörs av kärnavfallsavgifter som förvaltas av myndigheten Kärnavfallsfonden, bl.a. för kostnader om befintliga och planerade slutförvar, inklusive tillåtlighetsprövningen enligt 17 kap. miljöbalken. Regeringen föreslår nu att kärnavfallsfonden även ska täcka kommuners kostnader för prövning och samråd om lokala miljöfrågor, samt granskning av forsknings- och utvecklingsverksamhet.

Lagändringarna planeras träda i kraft den 1 juli 2024.

Ekonomiska hänsyn inte skäl för särbehandling av fritidsfastigheter vid underhåll av enskilda vägar

En kommun beslutade att införa regler för kommunalt stöd för vägunderhåll till fastigheter med permanent bosättning. Beslutet överklagades av berörda som menade att kommunmedlemmar med fritidsfastigheter också var i behov av vägunderhåll, och att beslutet skulle upphävas då det bröt mot likabehandlingsprincipen. Kommunen å sin sida menade bl a att det blir kostsamt att erbjuda kommunalt underhåll och stöd för vissa vägar med fritidsfastigheter.

Kammarrätten beslutade i mål 3023-21 att upphäva kommunens beslut eftersom vad kommunen anfört om kostnaden inte utgör skäl för den aktuella särbehandlingen och kommunens beslut därmed stred mot kommunallagen.

Publicerad: | Nyheter

Biträdande jurist med intresse för miljö- och fastighetsrätt sökes!

Vi på Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist biträder våra uppdragsgivare i mål och ärenden med anknytning till samhällsbyggnation samt företräder dessa inför myndigheter och domstolar i alla instanser. Vi arbetar med såväl stora som små projekt. Vår specialistkompetens ligger huvudsakligen inom miljö- och fastighetsrätt, VA-rätt, plan- och byggfrågor (PBL), upphandlingsfrågor, allmän avtalsrätt samt skadeståndsrätt. För närvarande är vi åtta jurister på firman som arbetar i lokaler centralt belägna vid Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Tillsammans med vårt team, driver vi många spännande och motiverande projekt med stort engagemang för våra klienter, i varje ärende. Du kan läsa mer om oss på http://www.swlaw.se.

Om rollen

Vi söker nu en biträdande jurist med intresse för miljö- och fastighetsrätt som vill arbeta och utvecklas inom våra specialistområden under cirka 1 år, då en av våra kollegor är på föräldraledighet. För rätt person i teamet finns stora möjligheter till en fortsättning tillsammans med oss. Förutom en god analytisk förmåga och ett brinnande intresse för ovan nämnda rättsområden, söker vi en person som kan passa in i vårt företagsklimat som präglas av prestigelöshet, nära samarbete och korta beslutsvägar. Det viktigaste för oss är din personlighet. Vi är en mindre byrå som lägger stor vikt i möjligheten att kombinera ett stort intresse för samhällsjuridiska projekt, tillsammans med ett privat- och familjeliv. Flexibilitet och förtroende är något som står oss nära.

Ansökan

Är du vår nya kollega som delar vårt intresse för miljö- & fastighetsrättsliga frågor och vill utvecklas inom detta? Då har du kommit rätt! Slut dig samman med ett härligt gäng som dagligen förenar specialistkunskap och erfarenhet, i varje ärende!

Vi ber dig att skicka en skriftlig ansökan med personligt brev, CV, betyg och övriga intyg via e-postadress: felicia@swlaw.se, senast den 30 nov 2023. Tillträde enligt överenskommelse.

 För ytterligare upplysningar om tjänsten i sig kontakta advokat Rickard Hulling via e-postadress: rickard@swlaw.se alternativt via telefon: 031 – 15 14 90

Publicerad: | Nyheter

Félicia har nu påbörjat ett nytt äventyr tillsammans med oss som vår nya juristassistent. Hon kommer från en bakgrund inom sälj som under många år spenderades på H&M. Hon bytte sedan riktning mot rekrytering och hennes senaste åtagande var som VD-assistent inom techbranschen. Hos oss kommer hon fortsatt att arbeta med många bollar i luften och stötta upp sitt team, vilket hon är van vid.

Varmt välkommen!